Divan şiiri tahlilleri

Divan şiiri nasıl incelenir?

Gazel, kaside, mesnevi, rubai gibi ortak nazım şekilleri kullanılır. Daha çok aşk, ayrılık, hasret, ölüm, doğa sevgisi gibi kişisel konulara değer verilir. Temelinde din olan Allah aşkını, Peygamber sevgisini anlatan Divan şiirleri Tasavvuf edebiyatı adıyla incelenir. Kuralcı ve kalıpçı bir şiirdir.

Bir şiirin tahlili nasıl yapılır?

ŞİİR İNCELEME PLANI

  1. Nazım biriminin (dörtlük,beyit) belirtilmesi.
  2. Kaç dörtlükten veya kaç beyitten oluştuğunun belirtilmesi.
  3. Şiirin ölçüsünün ve duraklarının belirtilmesi.
  4. Kafiye (kafiye çeşitleri belirtilecek) ve rediflerin gösterilmesi.
  5. Kafiye şemasının gösterilmesi.

Divan edebiyatında Tanzir ne demek?

Nazire, bir şairin şiirine başka bir şair tarafından aynı şekil, vezin, kafiye ve redifle yazılan şiir. Divan edebiyatı nazım türüdür. Kelime Arapça "eş, değer" anlamlarındaki nazir'den gelir. Nazire yazma, tanzir, tanzir etme diye anılır.

Tanzir ve Tahmis ne demek?

Bu gelenek; esas şiire benzer şiir yazmak “tanzir etmek”, esas şiire ekleme yapmak “tahmis veya terbi' etmek”, eksik beyitleri veya gazelleri tamamlamak “itmam etmek” ve farklı bir dilde yazılmış bir şiiri vezinli olarak Türk diline aktarmak “nazmen tercüme etmek” şeklinde sınıflandırılabilir.

Divan şiiri hangi geleneğe ait?

Türklerin Müslümanlığı kabul etmelerinden sonra, 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadarki dönemde medrese kültürüyle yetişen aydınların Arap ve Fars edebiyatlarının etkisi altında ortaya koydukları şiir anlayışına “Divan Şiiri” (Klasik Türk Şiiri) denir.

Gazelde işlenen konular nelerdir?

Gazelde konu aşk, şarap, güzellik ve aşkın ıstırabıdır. Dize ortalarında iç uyaklı olan ve dörlük haline getirilebilen gazellere musammat gazel denir. Gazelller redifleriyle adlandırılır. Konu bakımından Halk şiirindeki koşmaya benzer.

Bir şiirin ölçüsü nasıl bulunur?

Şiir dizelerindeki hece sayısı eşitliği hece ölçüsü olarak tanımlanır. Buna göre, şiirin ilk dizesinde kaç hece varsa diğer dizelerde de aynı sayıda hece bulunur. Hece ölçüsüne dahil olan bütün heceler eşittir.